Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord
← Bekijk alle andere acties

Startdatum

09-05-2018

(h)eerlijke smaaktest

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we ook dit schooljaar een actie om eerlijke handel in de kijker te zetten. Zowel in 2016 als in 2017 waren we de gelukkige winnaars van de "Handel Nu"- award. Ook dit schooljaar doen 20 leerlingen uit het 4e jaar opnieuw hun best om deze award te winnen. 


Deze keer leggen we de nadruk op de sapstroom, suiker en thee. Alle klassen worden op voorhand geïnformeerd over de oneerlijke wereldhandel mbv de lesbrieven. Tijdens de lessen levensbeschouwing wordt er ook dieper ingegaan op deze problematiek. Vanaf woensdag 02 mei tem woensdag 09 mei 2018 kan je zowel aan de balie als in onze wereldwinkel een eerlijk polsbandje bemachtigen om te kunnen deelnemen aan onze smaaktest.


Op woensdag 09 mei verzamelen we om 12u05 op de speelplaats voor een groepsfoto daarna kan iedereen deelnemen aan een smaaktest waarbij je het verschil moet proeven tussen eerlijke en oneerlijke sapjes, chocolade... Elke deelnemer krijgt hiervoor in ruil een (h)eerlijke homemade ice-tea. Elke deelnemer maakt hierbij ook kans op een (h)eerlijke verrassing.

plaats

GO! Atheneum De Ring Leuven
Tiensevest 62, 3000 Leuven - Vlaams-​Brabant

Resultaat van de actie

 

Onze actie in cijfers:

  • 20 enthousiaste leerlingen die deze actie hebben bedacht, uitgewerkt en georganiseerd.
  • Meer dan 1000 leerlingen en leerkrachten die een uitnodiging ontvingen voor onze smaaktest.
  • Meer dan 20 klassen die een bezoek kregen met meer uitleg over suiker, thee en sap.
  • Meer dan 300 leerlingen die een roos polsbandje droegen.
  • Meer dan 1 kilo chocolade, 1 kilo gummibeertjes en 2 liter sinaasappelsap dat er geproefd werd.
  • 10 liter zelfgemaakte en over(h)eerlijke ice-tea dat er gedronken werd.

 

Media

 

Onze leerlingen werden gesensibiliseerd met volgende boodschap:

 

Oxfam-Wereldwinkels strijdt voor eerlijke wereldhandel. We willen rechtvaardige regels voor de internationale handel. Want eerlijke handel geeft producenten in het Zuiden sterke eigen benen en draagt op die manier bij tot duurzame ontwikkeling.

 

In de scholenactie ‘Handel nu’ willen we boeren in het Zuiden terug goesting geven om te boeren. Dat doen we door kabaal te maken en te tonen dat we de huidige wereldhandel moe zijn. We geloven in eerlijke wereldhandel. Hoe meer lawaai wij maken, hoe groter de kans dat politici in actie zullen schieten. Want jij kan het verschil maken! Doe je mee?

 

Suiker

Rietsuiker wordt geproduceerd in het Zuiden. Daar hebben ze er het ideale klimaat voor. Toch is de suiker die wij in Europa verbruiken grotendeels afkomstig van suikerbieten die hier in het Noorden geteeld worden.

Europa subsidieert de Noordelijke bietsuikerteelt met het belastinggeld van de burgers. Europa vraagt hoge invoertaksen op rietsuiker, waardoor die geen kans maakt op de Europese markt.

Resultaat: bietsuikerteelt wordt enorm bevoordeeld, en rietsuikerproducenten hebben amper een kans op de Europese markt. Tijd voor eerlijke handelsregels dus!

 

Sapstroom

Meer dan 90 procent van de totale Braziliaanse verwerkingscapaciteit gaat momenteel door een trechter van slechts drie bedrijven. Dit overwicht stelt de grote spelers in staat de aankoopprijs te bepalen, en gaat ondubbelzinnig ten koste van de boeren en arbeiders die nauwelijks nog een inkomen verwerven uit de teelt van hun sinaasappels. Deze situatie kwam echter niet zomaar tot stand, ze werd geïnitieerd door het protectionistische handelsbeleid van een aantal industrielanden, met de VS op kop.

 

Thee

De theesector is een voorbeeld bij uitstek van een handelsketen waarin een klein groepje grote spelers het voor het zeggen heeft. 85% van de wereldproductie is in handen van zeven voedingsbedrijven, waarvan Unilever (Lipton), Associated British Foods (Twinings) en Sara Lee (Pickwick) waarschijnlijk de bekendste zijn. Samen met de plantagewerkers, die vaak erg slecht betaald worden voor hun zware arbeid, zijn kleine theeproducenten de zwakste schakel in het hele handelsproces. Zij worden zwaar getroffen door de monopolies en vaak onrechtvaardige prijszettingen van opkopers en grote verwerkers. Ook export- en importtarieven spelen de kleine producenten parten.  Zo blijft er aan het einde van de rit nauwelijks iets voor hen over.